Monday, September 7, 2009

Retragerea lui Mircea Geoana pe agenda de lucru a PSD


*O stire interesanta, parvenita pe canale social democrate, alimenteaza zvonurile conform carora , la varfurile PSD se discuta in orele tarzii ale zilei de ieri despre posibilitatea retragerii lui Mircea Geoana din competitia prezidentiala. Dupa cum indica datele sociologice recente (18-20%) , sansele lui Mircea Geoana pentru turul doi sunt foarte volatile situatie sensibila care ar putea spulbera viitorul politic al candidatului socialist . Prin "simpatie" , caderea lui Geoana ar alimenta favorabil revenirea in forta a gruparii conservatoare , reprezentata de aripa Iliescu-Nastase si, in paralel, implozia aripii Geoana care ar putea genera o descompunere violenta a partidului . Geoana a rezistat cu eroism in prima faza a discutiilor despre retragerea sa, dar apropiati ai sefului de campanie PSD, au recunoscut ca tensiunile interne si cifrele din sondajele care urmeaza sa iasa pe piata il pot "convinge " pe Geoana sa se retraga , urmand ca monolitul social democrat sa-si porneasca motoarele pentru sustinerea "independentului" Sorin Oprescu . Vom asista asadar la un turnir electoral cu doi independenti sustinuti de doua partide din care ambii provin si Crin Antonescu, sustinut de PNL si nehotaratii care au refuzat in ultima perioada sa participe la procesul electoral. Restul candidatilor , cu exceptia lui Vadim Tudor care trage din greu la caravana independentului Basescu, sunt practic neimportanti in matematica prezidentialelor din 22 noiembrie.Initial , lansarea pe orbita a lui Mircea Geoană era programata pentru maine dar s-a amanat pina la noi ordine. Doua surse independente , Ioska Buble si Inpolitics , trateaza acelasi subiect.

*Ludovic Orban, a declarat, luni seară, că PDL a modificat legea electorală pentru a putea avea delegaţi la secţiile de votare, menţionând că Traian Băsescu nu poate candida din partea PDL decât dacă îşi dă demisia şi comparând independenţa acestuia cu a Hong Kong-ului.

"Democrat-liberalii au modificat legea pentru Băsescu şi pentru PDL. Preşedintele României nu are voie să fie membru de partid, ca atare este obligat să candideze ca independent, aşa cum prevede legea, dar el este independent precum e Hong Kong-ul", a declarat Ludovic Orban, pentru Mediafax.


* De ce a acceptat PSD modificarea legii alegerilor? -( Inpolitics.Ro)
Marele mister e, însă, altul: în condițiile în care păstrarea vechii legi ar fi creat, cum arătam mai sus, probleme insurmontabile PDL, de ce PSD a tăcut mîlc și a votat modificarea legii, cot la cot cu PDL? Social-democrații care, oficial, au un candidat de partid și nu susțin un independent, nu ar fi avut niciun benficiu de pe urma schimbări legii, deci ar fi fost logic să se opună categoric și să facă un tămbălău mediatic de proporții, pornind de la principiul că regulile jocului nu se schimbă din mers și cu atît mai puțin pentru un singur om. PSD, însă, nu a suflat o vorbuliță. A vrut să facă un uriaș cadou adversarului? Să fim serioși...Mult mai probabilă, credem noi, e explicația că retragerea lui Geoană și acordarea sprijinului independentului Oprescu a fost decisă în anumite cercuri pesediste influente de multă vreme. Iar adevărata bombă este că reprezentantul PSD în comisia paritară pentru modificarea legii alegerilor prezidențiale a fost Viorel Hrebenciuc, adică exact strategul principal al lui Geoană, cel care continuă, în acest moment, să arunce tot felul de săgeți otrăvite spre Sorin Oprescu. Același Hrebenciuc despre care se vehiculează informația că a propus, el însuși, modificarea legii alegerilor. Și același Hrebenciuc despre care analistul Ion Cristoiu declara, la o ediție a "Sintezei zilei" din martie 2006, cu referire la rezultatul alegerilor prezidențiale din 2004: "Cel care a numărat cele 200.000 de voturi în favoarea lui Traian Băsescu a fost Viorel Hrebenciuc. Am serioase îndoieli că le-a numărat bine...".
A fost șantajat Hrebenciuc de către Băsescu și PDL (
deși acest lucru nu ar explica pasivitatea restului conducerii PSD) să accepte modificarea legii alegerilor? Sau marele sforar este, el însuși, un partizan al lui Oprescu? Sunt întrebări de al căror răspuns poate depinde, credem noi, însuși viitorul PSD. (Bogdan Tiberiu Iacob)


6 comments :

Anonymous said...

blogul asta si-a facut un obicei din a prelua stiri fara a cita sursa....pacat, nu e elegant sa te impaunezi cu munca altuia

Marius Mina said...

@anonymus, problema unora este ca se considera intotdeauna unica sursa de informatii ceea ce nu e foarte adevarat

Matilda said...

Băsescu e independent ca Eba, ne crede proşti ca pe pedeleii lui. Despre Sorin Oprescu, fii sigur că va acumula mai multe voturi decît Geoană, iar PSD dacă e deştept, are numai de cîştigat.

Anonymous said...

important e cine da primul informatia....dupa aceea, cei care "afla" cu intirziere trebuie sa citeze...informatia respectiva a aparut pe 7 septembrie, seara, pe inpolitics, indiferent cine si cum a preluat-o ulterior

Marius Mina said...

Anonymule de ce nu te botezi inainte sa comentezi?
Nu musca nimeni pe blogul asta

Marius Mina said...

Matilda , s-ar putea sa ai dreptate, batalia ptr turul doi se va da intre Oprescu si Antonescu. Cred ca Antonescu are mai multe sanse si mai cred ca il va bate la scor pe Basescu