Thursday, April 26, 2012

Afacerea Chevron - Riscul exploatarilor gazelor de sist (documentar)

(click CC pt subtitrare in limba romana)

SUA este impanzita de instalatii de sondare prin fractionare hidraulica. Localitati parasite, sonde si instalatii peste tot, pe pamanturile oamenilor, in spatele curtilor, cimitirelor, oraselor.
Se imprastie gaze otravitoare peste tot. Oameni bolnavi cu probleme neurologice de la substantele volatile folosite in procesul de extragere. Apa otravita, panze freatice si rauri contaminate, pamanturi otravite, aer ucigator cu miros de iad.
Oamenii au incercat sa filtreze totusi aceasta apa care nu este buna nici pentru spalat. N-au reusit nici cu cele mai performante instalatii. Chimicalele au topit membranele de la filtre.
Cate o sonda pe km patrat. toata America este impanzita. New Yorkul risca sa ramana fara apa.
Garda de mediu din SUA a ramas fara fonduri in urma acestui documentar.
Strategia corporatiilor este sa se miste foarte rapid. Iar daca cineva vine cu obiectii sau cu acuze de poluare si otravirea apei, corporatia ii actioneaza in instanta si cere, prin avocatii lor platiti regeste , prezentarea probelor , greu de obtinut de catre cetatenii de rand, fara fonduri si expertiza necesara. Trec peste orice forma de opozitie si protest , ca un buldozer si sondeaza mai departe.
Procesul de extractie este laborios si cere o logistica formidabila. Sute de camioane sunt intr-o miscare continua . Se consuma resurse multe si se obtine nu mai mult de o "butelie de gaz".
Aparent este o goana dupa resurse. Unii o considera "lucrarea satanei "de a parjoli pamantul.
Oameni foarte bolnavi, animale care-si pierd parul, orase si localitati parasite, oameni tratati cu dispret si ironie...America secolului 21. Suntem la cativa pasi de momentul experientei letale , in Romania.
Pentru inceput 3 zone . Barlad-Vaslui, Dobrogea, Bihor, suprafete cu cele mai mari panze de ape freatice de adancime care vor fi contaminate
Cautatorii de profituri rapide se vor apuca de treaba rapid si in timp ce noi inghitim diversiunile mediatice cu desecretizari de contracte si bunele intentii ale Chevron , ne-au si otravit.
In Franta s-a interzis, in Anglia sunt sute de procese pe rol si se va interzice curand, in Germania inca se negociaza nervos. Corporatiile au experienta si un PR fenomenal. E greu sa le stai impotriva daca si-au inceput treaba.
Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:
BARLAD (VASLUI)
Voivozi (Bihor)
Tria (Bihor)
Baile Felix (Bihor)
Tulca (Bihor)
Adea (Arad)
Curtici (Arad)
Periam (Timis)
Biled (Timis)
Paulis (Timis)
Parta (Timis)
Buzias (Timis)
Crai (Timis)
Macin (Tulcea)
Babadag (Tulcea)
Capidava (Constanta)
Eforie (Constanta)
Costinesti (Constanta)
Vama Veche (Constanta)
Adamclisi (Constanta)
Breaking News, mii de oameni in strada

1 comment :

Anonymous said...


In ce priveste Riscul Biologic major, conform unei liste oferite de New York State, lista conţine
58 de substanţe, dintr-un total de 260 (probabil atatea au gasit ei din uimitoarea "Formula Sectreta"), care
au proprietăţi problematice pentru sanatatea umana, si astfel avem:
* 6 fac parte din prima listă publicată de Comisia Europeană cu substanţe ce necesită atenţie deosebită din cauza potenţialelor efecte pe care le pot avea asupra omului şi asupra mediului (Acrilamida, Benzen, Benzen Etil, Isopropylbenzene (cumene), naftalină, tetrasodiu, Etilen)
* 1 substanta (Naftalină bis (1-metiletil) este în prezent considerată ca fiind bioacumulativă si toxică;
* 17 sunt clasificate ca fiind toxice pentru organismele acvatice;
* 38 sunt clasificate ca fiind acut toxice pentru sănătatea urmană;
* 8 substanţe sunt clasificate ca fiind cancerigene, cum ar fi benzen şi amidă acril, oxid de etilenă şi diversi solvenţi pe baza de petrol;
* 6 sunt clasificate suspecte ca fiind cancerigene, cum ar fi hidroxilamină clorhidrat;
* 7 sunt clasificate ca mutagene (1B Muta.), cum ar fi benzen şi oxid de etilenă;
* 5 sunt clasificate ca având efecte asupra funcţiei de reproducere;

Este foarte important sa intelegem ca acestea sunt numai cateva substante care au batut la ochi si carora li s-au facut analize neoficial in laboratoare diferite, cu probe aduse de oameni care au avut probleme cu apele freatice si de robinet. De restul nu stim absolut nimic, pana la 755 !!! Ca si mecanologie, aceste substante chimice deosebit de active si radicalii liberi ale acestora, vor fi transportate (transportati) prin intremediul apelor poluate la orice fiinta vie, vegetala sau animala, in toata masa Litosferei; unde altereaza si strica mersul normal metabolic al entitatilor vii. Reactiile chimice metabolice de ardere, enzimatice, hormonale, hepatice vor fi date, in mod evident, peste cap; crescand ingrijorator rata aparitiei tuturor bolilor specifice dereglarilor reactiilor biochimice, care nu sunt deloc putine si care, aproape fara exceptie, sunt boli grave, de multe ori ireversibile si mortale !