Tuesday, August 4, 2009

Breaking News: Submarine rusesti in coasta de est a Statelor Unite


WASHINGTON — Doua submarine ofensive cu capacitate nucleara au fost depistate de radarele Pentagonului patruland in apropierea apelor teritoriale (Coasta de Est) SUA. Activitatea suspecta a celor doua echipaje a fost depistata in urma cu cateva zile si este monitorizata cu mare atentie. Actiunea rusilor ingrijorareaza Pentagonului si serviciile secrete americane. Acest episod are radacini in perioada razboiului rece cand ambele puteri parcau reciproc submarinele aproape de coastele marine ostile, pentru a culege secrete si informatii militare si a monitoriza miscarile subacvatice ale inamicului pentru a putea fi in orice moment in pozitie de atac. Insa colapsul fostei Uniuni Sovietice a redus abilitatea Rusiei de a opera foarte departe de tarmurile natale. Activitatea celor doua submarine la mii de mile de granitele Rusiei, a surprins oficialii si expertii in politici de aparare ai Statelor Unite .

"
Nu cred ca au mai executat astfel de manevre in mai mult de 15 ani, probabil varfurile armatei rusesti incearca sa demonstreze ca ei sunt inca un jucator important atat in politicul cat si in economia Rusiei" a declarat Norman Polmar, expert militar.
Aparatele rusesti fac parte din clasa Akula II , o replica putin mai timida a submarinelor de atac ale US Navy dar lipsite de capacitatea de a lansa rachete nucleare intercontinentale.
Conform declaratiilor unor oficiali ai Departamentului Apararii, unul dintre submarinele rusesti ramasese in apele internationale la cca 200 de mile de coasta de est a Statelor Unite. Al doilea a calatorit in sud , schimband mesaje cu un port militar din Cuba.
Surse din Pentagon explica prezenta celor doua submarine in zona ca pe un joc riscant pe care Rusia il face pentru a-si spala obrazul de rusinea pricinuita de esecul rachetelor Bulava , cu raza lunga de actiune lansate de pe un submarin asemanator pe data de 15 iunie a.c. in zona arctica Incercari similare au mai avut loc incepand cu 2005 dar fara succes.
Patrulele submarine rusesti depistate in largul coastei de est par mai de graba o continuitate a evenimentelor petrecute anul trecut , cand un bombardier rusesc, Tu-95 “Bear”, a fost interceptat de US Air Force si fortat sa faca cale intoarsa intors din spatiul international de la granita cu Alaska. Evenimentul a fost tradus ca o reactie imatura a Kremlinului la decizia SUA si EU de a recunoaste independenta Kosovo.(
drudgereport)

No comments :